dimarts, 18 d’octubre del 2011

COPIEM O ROBEM???

Avui, 18 d'octubre a la classe de GTIC hem començat aprofondit conceptes sobre el GoogleDocs.
Hem apres a crear formularis i enviar-los a la gent per a que aquests els puguin contestar.
Més tard el Jordi, el professor, ens a mostrat 4 situacions.
La primera dia que un professor demanava als seus alumnes que es compressin les millors bambes que hi han al mercat per a jugar a bàsquet i una altre situació era que un altre professor demanava també als seus alumnes que acabesin de fer dues diapositives un power point i necesariament tenien que ser la de versió 2007.
Quan hem vist les dues opcions ens a preguntat si creiem que eran la mateixa situació. Primerament creiem totes que la segona opció era la correcta pero és molt més fàcil aconseguir la versió del powerpoint 2007 que la bambes. Però en realitat, és molt pitjor la segona ja que moltes vegades utilitzem els programes de forma il·legal.
En les altres dues situacions pasa el mateix. En una cituació un professor demanava amb els seus alumnes que agafessin una imatge del Google i la enganxessin en un Word. D'altre banda, un professor i els seus alumnes estaven a una excursió, i aquest els hi demanava que entressin en una botiga i agafessin postals per als pares.
Igual que les dues altres situacions hem pensat que la primera era la correcte ja que esta mal vist agafar les postals, però no ens adonem que hi han imatges en el google que no es podem copiar i pot ser un delicte més greu.

Aquestes 4 situacions en va dur a parlar sobre si podem fer còpies de les coses.
Després hem començat a comentar el tema de la cultura lliure i el programari lliure. Per això, hem llegit un article introductori del Copylefty i el Creative Commons.L'articles és el següent: http://www.elpais.com/articulo/red/Autores/espanoles/emplean/copia/libre/Creative/Commons/elpeputec/20050310elpcibenr_5/Tes al diari, El País.
Amb aquest article ens a donat peu a preguntar quin significat tenien els següents conceptes:

  • Creative Commons: Quan un autor posa una llicència Creative Commons en la seva obra, dóna permís perquè es copiï i distribueixi. A més, pot decidir si accepta que s'usi amb finalitats comercials o si deix que es facin obres derivades.
  • Copyright: són els drets d'autor.
  • Copyleft: És el contrari que el copyright . Significa que no es restringeix la còpia,sinó que s'anima a ella, mitjançant una llicència.
  • Llicència: Un contracte mitjançant el qual una persona rep d'una altra el dret d'ús de diversos dels seus béns, normalment de caràcter no tangible o intel·lectual.
  • Electronic Frontier Foundation: Entitat nord-americana que es dedica a defensar la cultura lliure.
  • Free, lliure, gratuit:  significa que és una distribució lliure i no gratis.

Quan hem vistat la pàgina de Creative Communs,http://cat.creativecommons.org/ ens hem creat la nostre llicència per el nostre blog.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada